A méltán világhírű gyulai kolbász köré csoportosult gyűjteményszervezés a 80-as évek első felében kezdődött meg, majd kitartó munkával 2008-ban kapott új erőre, és költözhetett jelenlegi helyére.

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének tagjai fáradtságos munkával keltették újra életre ezt az országosan is egyedülálló kiállítást, melyet 2008. október 1.-jén, a gyulai húsipar 140. évfordulóján ünnepélyes keretek között nyitottak meg a látogatók előtt. Néhány évvel később az épületegyüttes országos műemléki védettséget kapott, ami a jövő szempontjából lényegesen nagyobb biztonságot jelent.

A gyűjtemény az 1860-as évektől kezdődően, korabeli eszközökkel, (tagló, kézi perzselő, forrázó teknő) az 1930-as évek kisiparának gépeivel, (kutter, darálók) képekkel, tablókkal és számtalan más eszközzel nyújt betekintést a hentesmesterek életébe, munkájába és a húsfeldolgozás fejlődésébe.

Az elmúlt több mint tíz esztendő tapasztalatait, valamint az eddig gyűjtött, felajánlott eszközöket, anyagokat felhasználva a kiállítást folyamatosan alakítják, újítják. Ezen belül megújult a közösségi terem is. Új kiállítási installációk épültek, amelyek korabeli vásári képeket és például húsbolti részletet mutatnak be. 2018-ban az épület tetőszerkezete is részben megújult.

A Múzeum épületében számtalan programra van lehetőség, legyen az kolbászkészítési bemutató, látvány disznóvágás akár a résztvevők aktív közreműködésével, de kisebb családi, baráti eseményeknek is helyszínéül szolgál, szolgálhat. Mindezeknek is köszönhetően mára már szerves részévé vált Gyula turisztikai, kulturális és gasztronómiai életének. 

Foglaljon most!

Az élmények mellé foglaljon szállást is a gyulai vár szomszédságában az Elizabeth Hotel Wellness szállodában!

Bemutató

Szobáink

Ajánló

Programok

Ajánló

Csomagajánlatok