A méltán világhírű gyulai kolbász köré csoportosult gyűjteményszervezés a 80-as évek első felében kezdődött meg, majd kitartó munkával 2008-ban kapott új erőre, és költözhetett jelenlegi helyére.
A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének tagjai fáradtságos munkával keltették újra életre ezt az országosan is egyedülálló kiállítást, melyet 2008. október 1.-jén, a gyulai húsipar 140. évfordulóján ünnepélyes keretek között nyitottak meg a látogatók előtt. Néhány évvel később az épületegyüttes országos műemléki védettséget kapott, ami a jövő szempontjából lényegesen nagyobb biztonságot jelent.
A gyűjtemény az 1860-as évektől kezdődően, korabeli eszközökkel, (tagló, kézi perzselő, forrázó teknő) az 1930-as évek kisiparának gépeivel, (kutter, darálók) képekkel, tablókkal és számtalan más eszközzel nyújt betekintést a hentesmesterek életébe, munkájába és a húsfeldolgozás fejlődésébe.
Az elmúlt több mint tíz esztendő tapasztalatait, valamint az eddig gyűjtött, felajánlott eszközöket, anyagokat felhasználva a kiállítást folyamatosan alakítják, újítják. Ezen belül megújult a közösségi terem is. Új kiállítási installációk épültek, amelyek korabeli vásári képeket és például húsbolti részletet mutatnak be. 2018-ban az épület tetőszerkezete is részben megújult.
A Múzeum épületében számtalan programra van lehetőség, legyen az kolbászkészítési bemutató, látvány disznóvágás akár a résztvevők aktív közreműködésével, de kisebb családi, baráti eseményeknek is helyszínéül szolgál, szolgálhat. Mindezeknek is köszönhetően mára már szerves részévé vált Gyula turisztikai, kulturális és gasztronómiai életének.